Dat regelmatig bewegen goed is voor de gezondheid is inmiddels gemeengoed. Kennis vertalen naar een gewenste gedragsverandering blijkt daarentegen voor velen een lastige kwestie.
Hieronder reiken we u als professional diverse hulpmiddelen aan. U kunt deze kennis en tools gebruiken om het implementeren en integreren van meer bewegen te helpen slagen.
Alles over Sport
Deze website maakt onderdeel uit van het Kenniscentrum Sport en Bewegen, wat grotendeels in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkzaam is. Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft in 2018 met 60 experts (gedragswetenschappers, en experts van andere kennisinstellingen) de Beweegcirkel ontwikkeld. In 2019 is deze Beweegcirkel 15.000 keer afgenomen door professionals om te ondersteunen in hun consulten/spreekuren etc.
Op de website Alles over Sport vindt je daarnaast diverse artikelen die gericht zijn op gedragsverandering. Hieronder enkele voorbeelden:
Beweegaanbod dat ‘werkt’: gereedschap voor de lokale professional
Gemeenten, GGD’en, welzijnsorganisaties, sportverenigingen en bedrijven die aan de slag willen met sport en bewegen, kunnen kiezen uit een veelkleurig palet aan aanpakken (interventies). Alleen al in Nederland zijn er vele honderden. Dat is verheugend, maar ook lastig. Want welke sport- en beweeginterventies ‘werken’, welke ondersteuning bieden ze en hoe zijn ze lokaal goed in te zetten? Hoe kun je sporten en bewegen stimuleren? Welke aanpakken zijn in de praktijk al succesvol gebleken? In de database Sport- en beweeginterventies (van Kenniscentrum Sport en Bewegen) vind je de interventie die het beste past bij jouw situatie en doelgroep. Snel, overzichtelijk en met praktische handvatten.
Beweegcirkel
Ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en Bewegen en helpt jou als professional om anderen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren om meer te bewegen. Naast de beweegrichtlijnen die vertellen hoeveel beweging voldoende is, is de cirkel een praktische tool die anderen helpt meer beweging in hun dag te brengen. De cirkel bevat invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie. Jij als professional kan anderen met de Beweegcirkel helpen om meer beweging in hun dag te brengen. De Beweegcirkel is voor elke professional die betrokken is bij het stimuleren van bewegen. Of je dit nu doet als fitnesstrainer, praktijkondersteuner, buurtsportcoach of vanuit een heel ander beroep. Wil je mensen helpen om meer te bewegen dan kan de Beweegcirkel jou daarbij ondersteunen. Wie wil kan de cirkel ook gebruiken zonder hulp van een professional, maar wij adviseren om dit met behulp van iemand anders te doen.
Beweeggids voor ouderen met dementie (Kenniscentrum Sport en Bewegen)
‘Laat je brein niet indutten’ is de digitale beweeggids voor begeleiders en verzorgers van ouderen met dementie. De beweeggids geeft handvatten om ouderen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen. De beweeggids bestaat uit verschillende beweegmodules met een uitleg van Erik Scherder en instructies voor de oefeningen van bewegingsagoog Myron Hamming.
Beweegprofessionals
Inzet van beweegprofessionals kan wezenlijk het verschil maken. Lees hierover bijvoorbeeld het onderzoek
EnergyControl Methode
Het meten van de hartslagvariabiliteit speelt een centrale rol in deze methode. Met een hartslagmeter en een speciale app op de smartphone biedt de Energy Control Methode zowel de persoon zelf als de coach zicht op de vorderingen die hij/zij maakt. De coach kan op de website Heartratecoach volgen of iemand zijn trainingen doet, met welke intensiteit en welke vooruitgang.
Fitavie
Fitavie is een digitale coach voor ouderen in het algemeen, voor ouderen met een vorm van dementie en voor zorgverleners & mantelzorgers. Fitavie is de coach die (samen met een naaste, cliënt of patiënt) elke dag helpt bij bewegen. En dat op een leuke en gerichte manier. Met kan in het programma aangeven welke dagelijkse activiteiten belangrijk zijn om te doen en te blijven doen. In combinatie met de eigen mogelijkheden en beperkingen maakt Fitavie een uitdagend en leuk week- of maandprogramma…… op maat!
Door als gebruiker reacties te geven op de oefeningen leert het programma de gebruiker(s) steeds beter kennen en zal Fitavie de gebruiker(s) steeds beter bedienen en adviseren.
Fitavie is ook te gebruiken voor groepen, bijvoorbeeld als onderdeel van de dagbesteding maar ook als onderdeel van een revalidatieproces.
FITstap
FitStap is het nieuwe beweegprogramma van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)..FitStap draait niet alleen om meer bewegen, want je gaat ook aan de slag met gezonde voeding en mental coaching. De combinatie van een gezonde geest in een vitaal lichaam staat binnen FitStap centraal. Het FitStap-programma bestaat uit beweging (wandeltraining, maar ook cognitieve fitness), voeding en mental coaching.
Interventiedatabase Gezond en Actief Leven (RIVM)
Via deze pagina ziet u snel welke erkende interventies er zijn voor (gezondheids)thema’s, settings of doelgroepen. De interventieoverzichten geven altijd het up-to-date overzicht van de actuele interventies uit de Interventiedatabase Gezond en Actief Leven. De overzichten voor thema’s en het onderwijs sluiten bovendien aan op pijlers van de integrale aanpak van Gezonde Gemeente en Gezonde School.
Interventiedatabase sport- en beweeginterventies (Kenniscentrum Sport en Bewegen)
In de database sport- en beweeginterventies vind je meer dan 130 aanpakken. Sport en bewegen als middel om verschillende doelen te halen in sociaal en maatschappelijke vraagstukken. In deze database vind je de interventie die het beste past bij jouw situatie en doelgroep. Interventies die helpen bij vraagstukken als : “Hoe kun je sporten en bewegen stimuleren? Welke aanpakken zijn in de praktijk al succesvol gebleken?” Snel, overzichtelijk en met praktische handvatten.
Kennisbank van het Kenniscentrum Sport en Bewegen
De Kennisbank Sport & Bewegen bevat circa 21.000 publicaties. Niet alleen over sport en bewegen, maar bijvoorbeeld ook over leefstijl en gezondheid. Deze Kennisbank biedt een overzicht van onderzoek, beleid en ervaringen uit de praktijk. Het gaat daarbij om sport als doel en sport als middel om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
Leefstijl en bewegen in de eerste lijn – handreikingen voor een multidisciplinaire aanpak
Binnen De Nieuwe Praktijk heeft het thema Leefstijl en Bewegen centraal gestaan als special op het gebied van preventie. Ook het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft preventie hoog op de agenda staan.
Veel professionals uit diverse eerstelijnsdisciplines hebben intensief samengewerkt om programma’s rondom leefstijl en bewegen van de grond te krijgen. Het consultatieteam van De Nieuwe Praktijk heeft daartoe praktijken bezocht en gericht advies gegeven. In deze uitgave uit 2008 vindt u een overzicht van succesvolle praktijkvoorbeelden die u kunt gebruiken om in uw praktijk zorgaanbod te ontwikkelen op het gebied van leefstijl en bewegen.
Onderzoek naar effectieve implementatie in de 1e lijns gezondheidszorg
Hoe kunnen beweegprogramma’s voor mensen met een verhoogd risico op chronische ziekten het best worden ingevoerd in de eerstelijnsgezondheidszorg?
Runningtherapie bij depressie
Jezelf moeilijk letterlijk en figuurlijk in beweging weten te brengen is een van de kenmerken van een depressie. Wat kan met name deze doelgroep helpen om regelmatig te gaan en blijven hardlopen om op die manier hun depressieve klachten te helpen verminderen?
Dat was de onderzoeksvraag voor de eindscriptie van een student van de opleiding Toegepaste Psychologie aan Hogeschool Amsterdam. Lees verder de concrete adviezen vanuit het adviesrapport.
Toolbox zelfmanagement
Bij mensen die een leefstijlverandering willen bereiken, bijvoorbeeld actiever willen zijn, komt zelfmanagement vanzelf om de hoek kijken. Zij kunnen een bepaalde tijd worden begeleid bij het opstarten van een beweegprogramma, maar zullen het grootste deel van hun tijd zelf bezig zijn met het integreren van de nieuwe leefstijl in hun dagelijkse leven en om dit nieuwe gedrag vol te houden. De toolbox Zelfmanagement bij leefstijlverandering biedt hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan zelfmanagement bij leefstijlverandering rond sport en bewegen. De toolbox is opgezet voor professionals die inactieve mensen een actievere leefstijl helpen bereiken.
Bewegen/sporten in het onderwijs
Kijk voor inspiratie eens op het Amerikaanse concept PE4life.org
Voor diegenen die zich verder willen verdiepen in het realiseren van gewenste gedragsverandering: