Ga naar de inhoud

Brijdergroep

Bij de Brijdergroep kan Runningtherapie een onderdeel van de behandeling vormen. Runningtherapeute Gonny van Riesen, werkzaam bij de Brijdergroep, omschrijft de effecten als volgt:

‘Wat ik zie in de praktijk is, dat het doelen stellen en de ervaring dat je je beter voelt na het sporten, bijdraagt om het clean te houden. Het gevoel ergens bij te horen en niet als “afvoerputje” van de maatschappij te voelen is heel belangrijk. Hardloper zijn in plaats van Cliënt.
Ook het besef dat cliënten in mijn groep de avond van te voren en op de dag zelf, als start van de runningtherapie niet mogen gebruiken, helpt om patronen te doorbreken. Ook het duidelijk hanteren van grenzen in de groep helpt. Cliënten willen graag duidelijkheid.
Het lopen van wedstrijdjes helpt ook om zelfvertrouwen weer te laten toenemen. Zoals een cliënt ooit zei, ik heb nog nooit iets in mijn leven afgemaakt, ik ben nu gewoon gefinisht.
Of na het voltooien van de marathon, nu ik dit kan , kan ik alles aan en is al 6 jaar clean. Lopen geeft houvast, structuur en focus op gezond leven.”

Een van haar lopers schreef Hoe het hardlopen mij geholpen heeft in het gevecht tegen verslaving:

“Na een jaren lange verslaving vond ik het heel moeilijk om te stoppen. Na verschillende therapieën kwam ik bij de running therapie terecht.
Toen ik net begon met hardlopen had ik nog niet het effect van de lekkere stofjes als dat ik dacht te gaan krijgen. Dat had denk ik te maken met het gebrek aan conditie en de hoge eisen die ik toen de tijd aan mezelf stelde. Wat me toen wel een goed gevoel gaf was dat ik met een groep gelijk gestemde trainde en dat voelde veilig. Pas na verloop van tijd ging ik me beter voelen en wilde daardoor geen enkele training missen dus dronk ik niet. Hardlopen en alcohol gaan nou eenmaal niet samen.
Door het hardlopen ging ik mij dan ook steeds sterker voelen niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het is vooral de succes ervaring die hier een grote rol in speelde.
Van een kilometer naar twee kilometer en voor ik het wist liep ik een wedstijd van vijf kilometer.
En dan die medaille om me nek dat gaf mij een gevoel van vreugde die ik lang niet meer gevoeld had.
Ook het vertrouwen om verdere stappen te maken in mijn herstel. Want ik ben tot veel meer in staat dan dat ik zelf had kunnen bedenken. Vanaf dat moment werd hardlopen een vast onderdeel van mijn leven. Ik wist toen wat het me opleverde.
Iedere keer als ik had gelopen voelde ik me beter ook na een mindere dag. Het gaf mij energie en de kracht om door te gaan. Ik ging van een keer in de week lopen naar twee en soms drie.
Ik kreeg steeds meer structuur en ging ook veel gezonder eten. Een nieuwe verslaving? nee zo zie ik dat niet. Inmiddels ken ik mijn eigen grenzen en ga ik daar gezond mee om, want het houd mij clean en fit. Ik ging nieuwe doelen stellen het lopen van een marathon in Rotterdam de stad waar ik ben opgegroeid.
Toen was de cirkel rond , maar daar hoorde roken niet bij , want dat deed ik nog steeds.
Na verschillende pogingen en hulp is het mij dan gelukt en heb ik de marathon rookvrij gelopen. Vanaf dat moment ging het alleen maar beter , want als ik dat kan, kan ik alles.
Ik heb mijn trainers diploma behaald en ben inmiddels werkzaam als ervaringsdeskundige op de afdeling running therapie. Zodat ik andere kan helpen die met hetzelfde worstelen als ik toen de tijd.
Hardlopen heeft mij veel gegeven een rijk sociaal leven, want ik ben inmiddels lid van een atletiekvereniging waar ik nieuwe mensen leer kennen en nieuwe uitdagingen aanga.
Voor mij is hardlopen de middel om clean te blijven, want verslaafd blijf je voor de rest van je leven.”