Ga naar de inhoud

Verslaving

Je hebt uiteraard heel veel verschillende verslavingen. Zo kun je verslaafd zijn aan chocola, koffie, roken, een serie op televisie, gamen, werken (workaholic), seks, alcohol, soft drugs, hard drugs en nog veel meer. Je kunt verslavingen opsplitsen in verslaving aan stoffen (zoals alcohol en nicotine) en verslaving aan gedrag (zoals gokken of gamen). Wat bijna alle verslavingen gemeen hebben is een directe of indirecte toename van de stof dopamine in de hersenen. Dopamine is een stof die een rol speelt bij de communicatie tussen hersencellen. Het is belangrijk voor aandacht en concentratie, en voor gevoel van beloning. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. En dat fijne gevoel maakt bepaalde stoffen en gedragingen zo verslavend.
Goed nieuws: bewegen en sporten kan ook verschillende positieve effecten hebben op dopamine.

Sporten en bewegen kunnen je op verschillende manieren helpen bij de aanpak van je verslaving. Hieronder enkele voorbeelden:

Het drukt je snoepwoede de kop in.
Heb je zin in een flink stuk chocoladetaart en weet je dat je het eigenlijk niet zou moeten doen? Volgens een onderzoek gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Appetite vermindert een wandeling van 15 minuten je zin om te snoepen al met 12%.

Wil je stoppen met roken?
10-15 Minuten aerobics brengt al een verandering in je brein aan, waardoor je behoefte aan nicotine vermindert. Nog mooier: uit dit onderzoek onder tieners blijkt daarnaast dat rokers minder vatbaar zijn voor plaatjes van rokers en door anderen die roken, wanneer zij regelmatig sportief zijn.

Share