Ga naar de inhoud

Ambassadeurs

Prof.dr. Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bekend van Het Fitte Brein,  De Wereld Draait Door en het boek Laat je hersenen niet zitten. Ook heeft dr. Scherder een belangrijke bijdrage geleverd aan het project Dementie in beweging.

Prof. dr. Wiepke Cahn is hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de Universiteit Utrecht en psychiater bij het UMC Utrecht.

In het webinar Beweeg je brein fit van Het Fitte Brein (de Hersenstichting) vertelt Wiepke wat er gebeurt in je hersenen als je beweegt en hoe je zelf deze positieve effecten kunt merken.

Dr. Niki Korteweg is wetenschapsjournalist en neurobioloog. Ze schrijft o.a. voor NRC Handelsblad en nrc.next. Haar werk is ook te vinden in bladen als Psychologie Magazine, Santé en Libelle en in Science Centre NEMO. Niki Korteweg is auteur van het boek ‘Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?
www.nikikorteweg.nl

Bram Bakker is Nederlands bekendste psychiater, schrijver, oprichter van Uitgeverij Lucht (gespecialiseerd in non-fictie over gezondheid, sport en welbevinden) en initiatiefnemer van De Balanskliniek. In Nederland heeft Bram de Runningtherapie meer bekendheid helpen krijgen.

Carien Karsten is psychotherapeut en auteur van diverse boeken over stress en burn-out en daarmee Nederlands bekendste specialist op het gebied van burn-out.
Beluister ook haar genuanceerde antwoord op het vraagstuk wel of niet gaan sporten bij een burn-out.

Albert Sonnevelt is psycholoog en ondernemer. Zijn praktijk voor Integrale Psychotherapie leidde in 1995 tot de oprichting van Sonnevelt Opleiders voor Vitaal leven. Hiermee won hij en zijn team 9 jaar op een rij de prijs voor ‘Beste Opleider van Nederland.’

Jan Auke Walburg: Lichaam en geest zijn een. Dat is een oude wijsheid die helaas in de praktijk van de gezondheidszorg verloren is gegaan omdat we voor het lichaam een andere infrastructuur hebben opgebouwd dan voor de geest. Toch is er de laatste tijd overstelpend veel evidentie dat bewegen goed is voor het lichaam en ook voor de geest. Heel opvallend is dat bij ouderen waarbij regelmatig bewegen lichamelijke en mentale problemen kan voorkomen. En in de geestelijke gezondheidszorg waar het meer gaan bewegen vaak een eerste interventie is om beginnende psychische problemen aan te pakken. Als mensen hun mentale conditie willen verbeteren is meer gaan bewegen een uitstekende eerste stap. En daarom vind ik initiatieven als “bewegen voor je brein” zeer de moeite waard en kan een kennisplatform de kennisuitwisseling en toepassing bevorderen.

Prof. dr. Jan Auke Walburg is bijzonder hoogleraar Positieve Psychologie aan de Faculteit der Gedragswetenschappen van Universiteit Twente: