Op deze pagina vind je verschillende beweeginterventies die bewust ingezet kunnen worden om je brein, psyche en/of persoonlijke ontwikkeling positief te beïnvloeden. Dit overzicht is (nog) niet compleet. Aanvullingen zijn dan ook van harte welkom en mag je mailen naar info@bewegenvoorjebrein.nl
Boksen blijkt een heel geschikte beweeginterventie te zijn voor persoonlijke bewustwording, persoonlijke ontwikkeling, vergroten van sociale competenties en vergroten van sociale weerbaarheid. En daarmee helpt het ook nog eens om lekkerder in je vel te komen.
Klik hier voor meer informatie over de praktische toepassingen.
Bewegen stimuleert onder andere de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen en het bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van andere delen van de hersenen overnemen (neuroplasticiteit). Dit wetenschappelijke inzicht staat aan de basis van Cognitieve Fitness, een unieke beweegmethode die fysieke inspanning combineert met cognitieve uitdaging en bewuste ontspanningsoefeningen. De CF-methode is twee keer met positief resultaat onderzocht door het Trimbos instituut en kent inmiddels een brede toepasbaarheid. Het wordt onder andere ingezet binnen de GGZ, de ouderenzorg, onderwijs en (top)sport. Klik hier voor meer informatie.
Danstherapie gaat er van uit dat klachten terug te zien zijn in het lichaam en in de beweging van een cliënt. Hij kan zijn gevoelens, gedrag en denkwijzen via dans en beweging verwerken, uitwerken en onderzoeken. Nieuwe ervaringen kunnen beklijven en zo effect hebben in het dagelijks leven. Danstherapeuten hebben zich verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT).
Hardlopen heeft diverse gunstige effecten op ons brein en psyche. Wanneer een professional het hardlopen bewust inzet om met name de psychische conditie van de klant/cliënt te verbeteren, dan spreken we van runningtherapie. De runningtherapie kan ingezet worden om somberheid, depressiviteit, lusteloosheid, stress, angst en andere psychische klachten structureel te verminderen. Via de website van de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland (BRTN) kun je een geregistreerde runningtherapeut bij jou in de buurt vinden.
Klik hier voor meer informatie.
Ook bij Mindfulrun, ChiRunning en SportRusten vormt het niet-prestatiegericht hardlopen het uitgangspunt om je beter te gaan voelen.
Daarnaast kan binnen een GGZ-instelling hardlopen/runningtherapie worden aangeboden vanuit psychomotorische therapie, als onderdeel van de totale behandeling. Deze runningtherapie wordt dan begeleidt door een HBO-geschoolde vaktherapeut / psychomotorisch therapeut (PMT).
Lichaamsgerichte psychologie stelt de samenhang tussen lichaam en geest centraal. Binnen het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) bestaat hiervoor de sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologen, die genoemde samenhang tussen lichaam en geest in hun werk als uitgangspunt hebben. Voor meer informatie hierover zie de cliëntfolder ‘Voor een goede balans tussen lichaam en geest‘.
Sport en beweging nemen een belangrijke positie in tijdens de trainingen op het gebied van emotionele intelligentie en persoonlijk leiderschap. De Mind5® M.E.T.H.O.D.© combineert mentale en fysieke zelf bewustzijnstraining en ervaringsgericht leren, wat zorgt voor blijvende gedragsverandering. Door het gebruik van ‘experiential learning’ (ofwel ‘ervaringsgericht leren’) sportieve en fysieke ervaringen direct gekoppeld aan emoties, waardoor er nieuwe neurologische netwerken in de hersenen worden aangemaakt. Dit leidt tot direct effectieve langetermijn leereffecten.
Psychomotorische therapie is een behandelvorm voor mensen met psychosociale of psychische problematiek, waarbij op methodische wijze gebruikgemaakt wordt van werkvormen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties. De psychomotorisch therapeut richt zich op de problematiek zoals die naar voren komt in bewegingsgedrag, lichaamstaal, lichamelijke spanningen, lichaamshouding, lichaamssensaties en lichaamsbeleving. Deze aspecten zijn aandachtspunt in de diagnostiek en aangrijpingspunt voor de behandeling. Psychomotorische therapie wordt zowel aan individuele cliënten, als aan echtparen, gezinnen of groepen gegeven. PMT is er voor ouderen, volwassenen, jongeren en kinderen.
De Beroepsvereniging voor Psychomotorisch Therapeuten in Nederland, afgekort als de NVPMT, heeft op haar website een zoekfunctie waarmee je een vrijgevestigde vaktherapeut in jouw buurt kunt vinden.
Qigong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Met name Chi Neng® Qigong is gericht op het verlagen van stress, verbeteren van de emotionele staat en stimuleren van de hersenen.
De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.
De rots- en watertraining is een psychofysieke training ontwikkeld voor het onderwijs (PO, VO, SO en MBO). Daarnaast wordt het programma ingezet in de hulpverlening, jeugddetentie en GGZ. Het richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties, het voorkomen en aanpakken van pesten, weerbaarheid en seksueel geweld.
Kern van de Runningtherapie is het gebruik van hardlopen om met name de psychische conditie te verbeteren. In te zetten om somberheid, depressiviteit, lusteloosheid, stress, angst en andere psychische klachten structureel te verminderen. Via de website van de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland (BRTN) kun je een geregistreerde runningtherapeut bij jou in de buurt vinden.
Daarnaast kan binnen een GGZ-instelling runningtherapie worden aangeboden als onderdeel van de behandeling. Deze runningtherapie wordt dan begeleidt door een HBO-geschoolde vaktherapeut / psychomotorisch therapeut (PMT).
Klik hier voor meer informatie.
Lichaamsbeweging voor gedragsverandering: een verandering bedenk je met je hoofd, maar maak je met het héle lichaam.
Met de SPAT-methode wordt het hele lichaam betrokken bij de leerervaring: fysiek, mentaal en emotioneel. Dat maakt impact. Hiervoor biedt ‘SPAT Verandert‘ vitaliteitsprogramma’s en workshops voor groepen in het bedrijfsleven en in de zorgsector. Deze programma’s zijn ontworpen door verschillende coaches, met elk een eigen specifieke expertise.
De SPAT Methode legt het accent op ervaringsleer en het ontwikkelen van vaardigheden. Om precies te zijn één fysieke vaardigheid, één emotionele vaardigheid en één mentale vaardigheid. Op die manier is het hele lichaam actief betrokken bij de verandering.
Er bestaan meerdere beweeginterventies waarbij wandelen centraal staat en de gekozen beweegvorm is, zoals bij FitStap, Mindfulwalk en Wandelcoaching.
Er bestaan vele varianten van Yoga. Met name actieve vormen van yoga zijn effectief gebleken bij mensen met een psychiatrische aandoening voor het verminderen van depressieve symptomen, ongeacht diagnoseclassificatie.
Daarnaast bestaat er ook nog de Trauma Sensitieve Yoga.