Bewegen verbetert je cognitieve functies, maar hoe werkt dat dan?
DIT DOET JOUW BREIN ZODRA JE BEWEEGT
Zodra jij je hardloopschoenen aantrekt en gaat hardlopen, gebeurt er vanalles in je brein. Terwijl jij hard aan het werk bent je looptijd te verbeteren, zijn je hersenen druk bezig allerlei processen in je hoofd te regelen.
Driekwart van het totaal aantal hersencellen zijn actief zodra jij beweegt. Er zijn namelijk allerlei taken waarmee je brein rekening mee moet houden. De grote hersenen zijn verantwoordelijk voor het plannen en het uitvoeren van de beweging. Een ander gedeelte van de grote hersenen zorgt voor de houding, het evenwicht en de spierspanning. Hierbij wordt er ook opgelet dat je geen ongewenste bewegingen maakt en dat je vrijwillig kunt starten en stoppen met het uitvoeren van een beweging.
Terwijl de grote hersenen zich daarom bekommeren, zorgen de kleine hersenen ervoor dat je bewegingen vloeiend zijn. Doordat je natuurlijk ook wilt weten waar je rent, wordt ook je visuele systeem gebruikt. Er zijn dus veel radertjes aan het draaien om te zorgen dat jij überhaupt vooruit komt.
Doordat je hersenen zo druk bezig zijn, komen er verschillende biologische processen op gang. Zodra je beweegt geeft je brein neurotrofines af. Deze stofjes dragen op 3 manieren bij aan het verbeteren van je cognitieve functies:
Er zijn bepaalde gebieden in je brein die extra profiteren van deze neurotrofines. Zodra je beweegt worden je prefrontale cortex en je hippocampus extra geprikkeld. Dit zijn erg belangrijke gebieden; ze zorgen er namelijk voor dat je nieuwe informatie kunt verwerken en opslaan.
4 MANIEREN WAAROP BEWEGEN JE COGNITIEVE FUNCTIES VERBETERT
Bewegen zorgt er dus voor dat allerlei stofjes aan de slag gaan in je brein. Maar wat voor invloed heeft dit vervolgens op jou?
Meer beweging kan op 4 manieren bijdragen aan de verbetering van je cognitieve functies.
1. Een beter geheugen
Doordat beweging nieuwe verbindingen maakt tussen je hersencellen verbeter je je geheugen. Deze zogenaamde neurale netwerken spelen een belangrijke rol bij het opslaan en onthouden van informatie. Doordat je nieuwe hechtingen maakt in de witte substantie van je brein, kan het kortetermijngeheugen beter dingen onthouden.
2. Een verhoogde concentratie
Tot je dertigste levensjaar ontwikkelt zich nog een bepaald deel van je hersenen: de fasciculus uncinatus. Dit gedeelte van je brein heeft als belangrijkste functie het optreden als een soort filter. Voor je concentratie is het van belang dat je brein de relevante dingen filtert zodat jij je kunt concentreren op die taak voor je, in plaats van op die zoemende vlieg.
Zodra de witte stof van je hersenen geen goede doorbloeding heeft, wordt het afremmen van prikkels moeilijker voor je brein; je kunt je dan minder goed concentreren. Door veel te bewegen stimuleer je deze doorbloeding én dus je concentratie!
3. Een sneller denkvermogen
Deze doorbloeding is niet alleen van belang voor je concentratie, maar ook voor de informatieverwerking in je brein. Zodra de witte en de grijze materie een goede doorbloeding hebben, kunnen ze beter ‘communiceren’. Hoe beter de connectie tussen deze twee gebieden is, hoe sneller en krachtiger ze informatie met elkaar kunnen delen. De verbinding tussen deze twee delen kun je dus makkelijk verbeteren door regelmatig te bewegen!
4. Een jonger brein
Je hippocampus krimpt naarmate je ouder wordt. Dit verhoogt de kans op dementie en Alzheimer. Amerikaanse onderzoekers ontdekten echter dat beweging de hippocampus vergroot. Ouderen die hun conditie verbeterden toonden een vermindering in het verlies van zenuwcellen aan; het liet zelfs een aantal zenuwcellen in een gebied doen stijgen!
Bij de groep ‘bewegende’ ouderen die meedeed aan het onderzoek, zagen de onderzoeker een toename in de aanmaak van neurotrofines. De hippocampus bleek zelfs 2% gegroeid te zijn. Ook de prefrontale cortex bleef niet achter. Ze concludeerden hieruit dat regelmatig bewegen de hersenleeftijd kan verjongen met maar liefst 2 jaar! Beweging is dus ook erg van belang als je, gezond, oud wilt worden.
Op naar een beter én slimmer brein!
Bron: Tijdwinst.com