Ga naar de inhoud

Bewegen voor je cognitieve werkvermogen

Neuropsychologe prof. dr. Margriet Sitskoorn over de effecten van tussendoor bewegen op het functioneren van je brein:

Bewegen kan ook je creativiteit stimuleren blijkt uit het onderzoek Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking

Een 5-tal effecten van beweging en activiteit op het brein van volwassen:

  • Besluit je vandaag een half uurtje op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto? Dan kun je de effecten van effectiever werken en helderder denken meestal al direct merken. Uit onderzoek in het blad Brain and Cognition blijkt dat een half uurtje fietsen je brein een boost geeft waarbij je hersenen op top-niveau ratelen. Een superboost dus, die zeker een uur lang na het ritje blijft doorwerken.
  • Ben je slecht in namen onthouden, verdwijnen belangrijke feiten altijd op magsiche wijze uit je hoofd en zie je vaak door de bomen het bos niet meer? Vergeet de sudoko’s en andere zogenaamde geheugen-boosters. Een work-out is het brein-medicijn pur sang. Je onthoudt zaken beter en je probleemoplossend vermogen stijgt met wel 20% na een potje bewegen – volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke blad ‘Perceptual and Motor Skills’.
  • Na een studie van 9 maanden onder een groep van ruim 80 uitvoerende en leidinggevende personeelsleden waren de regelmatige bewegers maar liefst 70% beter in het maken van lastige beslissingen.

  • Uit het onderzoek Mind Games – The Experiment werden de volgende resultaten bereikt na een trainingsprogramma van 16 weken:
    – Verbetering van de algemene cognitieve functies met 10%.
    – Een toename van probleemoplossing met 9%.
    – Korte termijngeheugen verbeterde met 12%.
    – Verbetering van de concentratie met een derde.

Aan de bak!

Dus wat moet je nu gaan doen? Grijp dagelijks alle manieren aan om te bewegen, sporten of actief zijn. Neem de fiets naar je werk, een omweg naar het toilet op kantoor of een ommetje tijdens de lunch: vul het zelf maar in! Let daarbij wel even op de aanbevolen omstandigheden van regelmatig bewegen om het gewenste effect te behalen: 20-30 minuten aaneenvolgende activiteit, 5-7 dagen per week, met een hartritme dat 60-85% van het maximum is.

Bron: Timemanagement.nl