Ga naar de inhoud

In beweging komen & blijven

Meer bewegen is makkelijker gezegd dan gedaan
Dat regelmatig bewegen goed voor je gezondheid is weten we inmiddels allemaal wel. Op deze website kun je onder andere lezen dat bewegen je kan helpen psychische klachten te verminderen. Deze wetenschap vertalen naar het eigen maken van een gezonde leefstijl blijkt voor velen echter een hele klus. Zeker wanneer jouw klachten zich kenmerken door gebrek aan energie, nergens zin in hebben en/of jezelf niet in beweging kunnen brengen . Om je te helpen je goede en gezonde voornemen in de praktijk te brengen reiken we je hieronder een aantal hulpmiddelen aan.
Lees ook het E-Book Waarom gedrag veranderen zo lastig is en hoe je het toch doet -Tips en oefeningen om nu echt te blijven bewegen van het Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Waarom en waarvoor?

Bepaal je doelstelling: wat wil je bereiken en waarom wil je dat? De antwoorden hierop helpen je gemotiveerd te blijven / te weten waarvoor je het doet. En je motivatie is cruciaaal om te gaan en te blijven bewegen. Motivatie komt overigens van het Latijnse woord ‘motio’, dat beweging betekent. Wat is jouw motivatie oftewel wat ‘beweegt’ jou om te (willen) gaan bewegen en te blijven bewegen?

Wat dan?

Welke sport of manier van bewegen kan ik het beste gaan doen om die doelstelling te gaan halen? En hoe vaak, hoe intensief en hoe lang?
Dat hangt onder andere af van je voorkeur, je conditie op dit moment en je mogelijkheden. Bedenk of ontdek eerst welke vorm van bewegen goed bij jou past. Start bij voorkeur met een sport die je leuk lijkt/vindt om de kans te vergroten dat je regelmatig blijft sporten. Op internet zijn diverse testjes te vinden die je mogelijk kunnen helpen ontdekken welke sport bij je past. Zie bijvoorbeeld de Sportwijzer van NOC*NSF en de Sportkeuzewijzer. En het programma Start to Run van de Atletiekunie helpt je bijvoorbeeld om te ontdekken of hardlopen iets voor je is.

Hoe dan?

Om de slagingskans te vergroten kun je beginnen met het maken van een gedegen plan van aanpak.
Vraag jezelf ook af wat je er voor over hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan benodigde tijdsinvestering, financiële investering en wat je ervoor moet gaan laten.
Wat gaat je helpen niet alleen te starten, maar het ook te blijven doen? Verwerk dit in je plan van aanpak en maak hierbij gebruik van de tips die je kunt vinden op de pagina hulpmiddelen om te blijven bewegen.

Hulp: wat en wie

Wie of Wat gaat je helpen?
Vrienden, sportmaatjes, teamgenoten en/of beweegprofessionals kunnen je helpen om te gaan en te blijven bewegen. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen blijven stimuleren. Zie voor een overzicht de pagina hulpmiddelen om te blijven bewegen.

Valkuilen

Een voorbereid mens telt voor twee: Het kennen van de smoezen om niet te hoeven sporten, kan ook helpen om niet in deze valkuilen te stappen. Lees de 25 smoezen om maar niet te hoeven sporten.

Onderwerpen